elke vrouw een passende bh

Welke bh maat heb ik? Zo vind je de bh die jou past

We zijn allemaal uniek. Logisch dat dit ook geldt voor onze bh maat. Wist je dat er wel 100 verschillende bh maten zijn?


Welke bh maat past jou?

Of je nu je eerste bh zoekt of toe bent aan een nieuwe bh maat. Een fijne bh begint met kennis van jouw maten.

  • De bandmaat van een bh begint bij 60 centimeter en kan doorlopen tot 130 centimeter.
  • Dan zijn er de cupmaten die beginnen bij cup AAA en AA en doorlopen tot een cup O.

Als we alle maten naast elkaar zouden zetten, zijn er dus wel 100 verschillende bh maten.Otto figuuradvies: dit type lingerie past bij jouw figuur Peer, diamant, zandloper, appel of atletisch? Vind jouw figuur

Wehkamp Bh Wijzer - vind de perfecte bh
Een bh maat meten is simpel thuis te doen met deze stappen. Wehkamp Bh Wijzer

Marlies Dekkers bh stijl gids
Alles over de collectie van Marlies: de verschillen in cup en welke bh het beste bij jouw borstvorm past! Stijlgids Marlies Dekkers

Bol Lingerie en badmode
Lingerie van merken zoals Hunkemöller, Triumph en Calvin Klein, maar ook badmode van Cyell en Prima Donna. Lingerie Bol dames

Is het tijd voor je eerste bh? Bij bol vind je fijne tienerbh's van o.a. Boobs en Bloomers, Ten Cate en Claesen's. Shop hier tienerbh's
Een bh maat (bijvoorbeeld 70A) bestaat altijd uit een cijfer die de bandmaat aangeeft én een letter die de cupgrootte aanduidt.

Wehkamp | Sloggi Zero Feel bralette

Belangrijk! Kies je een bandmaat groter of kleiner? In dat geval verandert ook de cup volume mee. De bh’s 70A en 75A hebben niet dezelfde cupgrootte. De bh’s 75A en 70B hebben wél dezelfde cupvolume. Een bh in 70A heeft een dus een kleinere bh cup dan een bh in 75A.


Welke bh maat is normaal?

vrouw in rode bh van hunkemoller

Wehkamp | Bh van Hunkemöller


Elke bh maat is ‘normaal’. Alsof er een maat is die niet normaal zou zijn…

Natuurlijk wordt er wel gesproken over een gemiddelde bh maat. Ik denk vooral voor lingeriemakers interessant want deze maten zullen het meest worden verkocht.
Maar de range van bh maten is enorm groot. Waarom? Nou omdat vrouwen verschillend zijn. We worden geboren met allemaal verschillende kenmerken en maten. Dit zal altijd zo zijn.

Wat is normaal? Een cup AA kan voor een volwassen vrouw normaal zijn, maar kan dat ook zijn voor een pubermeisje. Misschien blijft dit meisje haar cup AA houden, maar misschien gaat ze naar cup B, C of groter.


Lees meer over het kopen van je eerste bh of bekijk 10 bh’s voor jonge meiden met cup AA tot cup D.


Hoe precies moet ik meten?

vrouw met bh meetlint in haar handen
Het meten van je bh maat komt precies


Regelmatig krijg ik de vraag ‘waarom moet ik mijn bh maten nu zo precies opmeten?’ Wat maakt die ene centimeter meer of minder nu eigenlijk uit? Moet het nu zo precies?

Ja. 

Want een centimeter meer of minder bij je bandmaat of bij je cupmaat kan betekenen dat je een andere bh maat nodig hebt! Lees ook alle tips voor het berekenen van jouw unieke maat.

Misschien val je heel mooi binnen de maatgrens van een bandmaat en cupmaat. Maar velen van ons zitten op een tussengrens tussen 2 maten.

Daarbij komt dat onze lichaamsmaten – en dus ook onze borsten – kunnen veranderen gedurende ons leven. Regelmatig opnieuw meten is dus vaak geen overbodige luxe, maar noodzakelijk. 

Moet ik per se zelf mijn bh maten opmeten? Het hoeft natuurlijk niet. Als je je graag laat opmeten in een lingeriewinkel én tevreden bent over je bh maat? Dat is super!

opmeten van bh in lingerie winkel
Meet je maten zelf of laat je opmeten in een lingerie winkel


Heb je twijfel of je huidige bh maat wel bij je past? Het is zoveel leuker shoppen als je weet wat jouw bh maat is. Bh merken kunnen verschillen qua maatvoering. Soms valt een merk wat groter of kleiner. Kies makkelijker een alternatieve maat (jouw zustermaat) met de kennis van jouw specifieke maten.

Bh bandjes kunnen flinke schouderklachten geven of verergeren. Zorg van een juiste bandmaat, want deze is verantwoordelijk voor 80% steun voor je borsten. Is de bandmaat niet passend dan zult je de bh bandjes te strak willen trekken.


Ik twijfel tussen twee maten

Als je kunt kiezen uit twee bandmaten kies je vaak wat je zelf het meest comfortabel vind. Maar vergeet niet dat de bandmaat niet te los mag zitten omdat de bh dan niet voldoende steun geeft.

  • Stel je meet de onderwijdte bij jezelf op 77 tot 78 centimeter. Als je kijkt naar de bh maat tabel zit je op de bovengrens van bandmaat 75 en aan de ondergrens van bandmaat 80.
  • Je kiest voor een bh in maat 75B. De cup zit mooi, maar je merkt dat de bh bandmaat je toch te strak zit en kiest voor 80B. Het gevolg is dat de bandmaat dan inderdaad ruimer is. Maar als je een bandmaat groter kiest verandert tegelijk de cup grootte mee (cupmaat van 80B is gelijk aan die van een 75C).
  • Je moet in dit geval kiezen voor een bh maat 80A, hiermee wordt de bandmaat ruimer en behoud je de cup grootte die je ook had bij bh maat 75B.


Andere interessante blogs

Maattabel grote cups
Bh tabel kleine cups AAA tot B
Verleng de levensduur van je bh
Wat is mijn Amerikaanse bh maat?
NL naar UK bh maat omrekenen

Leuke blog? Deel op facebook:


Otto figuuradvies: dit type lingerie past bij jouw figuur Peer, diamant, zandloper, appel of atletisch? Vind jouw figuur

Wehkamp Bh Wijzer - vind de perfecte bh
Een bh maat meten is simpel thuis te doen met deze stappen. Wehkamp Bh Wijzer

Marlies Dekkers bh stijl gids
Alles over de collectie van Marlies: de verschillen in cup en welke bh het beste bij jouw borstvorm past! Stijlgids Marlies Dekkers

Bol Lingerie en badmode
Lingerie van merken zoals Hunkemöller, Triumph en Calvin Klein, maar ook badmode van Cyell en Prima Donna. Lingerie Bol dames

Is het tijd voor je eerste bh? Bij bol vind je fijne tienerbh's van o.a. Boobs en Bloomers, Ten Cate en Claesen's. Shop hier tienerbh's