bh bandmaat

Mijn bh bandmaat is te strak

Niets zo vervelend als een bh dragen die je niet (meer) lekker zit. Want je voelt deze immers de hele dag en blijft de bh maar rechttrekken en op zijn plaats houden.

  • Hoe kan het dat mijn bh niet meer past?
  • Wat gebeurt er met mijn cup als ik een bandmaat groter kies?
katoenen beugel bh van wehkamp
Katoenen beugel bh wkmp’s own | Bekijk collectie bh’s Wehkamp


Hoe kan het dat mijn bh niet meer past?

Sommige vrouwen behouden dezelfde bh maat hun hele leven. Vele vrouwen ook niet. Allerlei oorzaken kunnen effect hebben op je lichaam en je bh maat. Denk aan schommelingen in je gewicht, hormonale invloeden, zwangerschap en borstvoeding of een operatie aan één of twee van je borsten.

bh die niet meer lekker zit
Alleen een passend bh zit lekker én geeft je extra zelfvertrouwen

Zijn je bh’s versleten? Bedenk dan wel dat de elastan in je bh niet meer optimaal werkt. Het gevolg is dat de bh gewoon niet meer aansluit, terwijl de maat misschien nog wel de juist is. Wist je dat regelmatig wassen en een rustdag goed zijn voor je bh?

Twijfel je over je huidige bh maat? Meet dan je maten en check deze in de bh maat calculator.


Mijn bh is te klein geworden, ik wil een ruimere band

Als je bh ineens te strak voelt en niet meer lekker zit, is de bandmaat vaak te klein.

Misschien ben je wat aangekomen. Dit hoeft maar minimaal te zijn, want een centimeter meer of minder kan een hele nieuwe bh maat betekenen.

Wat veel vrouwen niet weten is dat met een andere bandmaat ook automatisch het cupvolume meeverandert. De bh’s 85B en 90B hebben niet hetzelfde volume van de cups.

Het cupvolume verandert dus mee als je de bandmaat verandert. Als je de cupgrootte wilt behouden moet je daarom ook kiezen voor andere cup dan je gewend was.

Stel je draagt een bh in maat 75B. Je vindt dat de bandmaat te strak zit en daarom kies je voor de bh maat 80B. Besef dat in dit geval de cupmaat groter wordt als je een bandmaat omhoog gaat.

Wil je geen grotere cupmaat omdat deze prima was? Dan moet je kiezen voor 80A. Je gaat dan van 75B naar 80A. In dit geval blijft het cupvolume van je bh gelijk terwijl je een wat ruimere bandmaat neemt.


Mijn bh is te groot

vrouw maakt bh bandmaat vast

Andersom geldt hetzelfde.

Stel je draagt een bh in maat 90D. Je vindt de bandmaat wat te ruim is. Je voelt dat de bh je onvoldoende ondersteunt. Je past een bh in maat 85D. Je zult merken dat de bandmaat strakker wordt maar dat de cups van deze bh kleiner zijn dan je gewend was.

Dit klopt.

Een bh in maat 85D heeft een kleinere cup als de bh in maat 90D.

Wil je je huidige cupgrootte van 90D behouden, maar wel een strakkere bandmaat?
Kies dan voor bh maat 85E. Je gaat dan van 90D naar 85E. Je behoudt hiermee dezelfde cupgrootte.

BH met steuncups Hedona van Chantelle | Bekijk bh’s van Otto

Je bh bandmaat kun je zelf prima opmeten. Omdat je lichaam verandert gedurende je leven kan het zijn dat je bh bandmaat niet altijd hetzelfde hoeft te zijn. Hetzelfde geldt voor je cupmaat. Lees hier meer over het opmeten van je bovenwijdte »

  • Een bh band heeft meestal drie haakjes. Eerst draag je de bh op het eerste haakje. De bh is nog nieuw en de elastan is nog super elastisch. Door het dragen en het wassen zal de bh steeds meer van zijn elasticiteit verliezen. Dat is normaal.
  • Heb je de bh al wat langer, dan zul je merken dat je kiest voor het tweede of derde haakje. Zo houd je de steun die je wilt.

Je bh maat zelf opmeten is niet moeilijk. Het kost je misschien een kwartiertje. Je shopt past echt lekker als jij weet welke bh maat of maten jij het beste kunt passen.


Gebruik de handige bh maat calculator en check vandaag nog jouw maat.

Liever een bh maat tabel? Bekijk de Wehkamp bh-wijzer »

Vind bij Hunkemöller jouw sexy shape in 3 stappen »

Wat voor bh zoek je? De Hema bh keuzehulp » helpt je verder

Leuke blog? Deel op facebook: