cupmaat

Cupmaat opmeten

Je borsten kunnen telkens veranderen qua grootte en vorm. Je bh maat moet je daarom soms aanpassen Je cupmaat opmeten is iets wat je prima thuis kan doen.

  • Hoe bereken ik mijn cupmaat?
  • Ik meet voor het eerst mijn cupmaat
  • Cupmaat na zwangerschap
  • Kleinere cupmaat door afvallen
Katoenen voorgevormde beugel bh wkmp’s own | Bekijk de collectie bij Wehkamp


Hoe bereken ik mijn cupmaat?

Je cupmaat bepaal je door je bovenwijdte op te meten.

  • doe het meetlint rondom je bovenlijf
  • trek deze losjes over het volste deel van je borsten
  • houd het meetlint daarbij goed horizontaal
bh maat opmeten bovenwijdte
Opmeten van je bovenwijdte

Om je bh maat te kunnen berekenen heb je twee maten nodig: je onderwijdte en je bovenwijdte. Met je onderwijdte bepaal je de bh bandmaat (bijv. 75, 80, 90 etc.). Met je bovenwijdte bepaal je je cupmaat.

Via een bh maattabel of de bh maat calculator zoek je vervolgens jouw bh maat op. Vindt hier meer tips over hoe je nu precies je beide maten moet meten »


Ik meet voor het eerst mijn cupmaat

Iemand kan je hierbij helpen, of je gaat naar een lingeriewinkel. Maar het meten van je cupmaat kan je prima thuis doen. Ga voor de spiegel staan en draag eventueel een hemdje of topje (zonder padding). Liefst meet je over je blote borsten.

Waarom is het handig om je eigen maten te weten?

Nou door je maten te kennen leer je vervolgens je bh te vinden in een tabel of calculator. Je zult ook zien dat je soms dichtbij een andere maat zit en niet weet welke bh je het beste kan kiezen.

Boobs & Bloomers AA-B cups | Bekijk Boobs & Bloomers bij bol.com

Soms is het een kwestie van beide maten passen. Bedenk hierbij dat het cup volume ook verandert als je een andere bandmaat neemt. Bijvoorbeeld, de bh’s 65A en 70AA hebben dezelfde cup volume. De bh’s 65A en 70A hebben niet dezelfde cup volume. Lees hier meer over het kopen van je eerste bh, hoe dan?

Wat is normaal voor een eerste cupmaat?

Alles. Bedenk dat een cup AA bij een volwassen vrouw kan horen, maar ook bij een jonge meid. Net zoals een jonge meid cup D kan hebben, zoals een volwassen vrouw. Alle maten zijn mooi en uniek. Meer over de gemiddelde cupmaat in Nederland kun je hier lezen »


Cupmaat na zwangerschap

Je bh maat na je zwangerschap verandert soms

Na de periode van zwangerschap en het eventueel geven van borstvoeding slinkt het klierweefsel en ook kan er wat vetweefsel verdwijnen. Je borsten kunnen dan slapper aanvoelen en (meer) zijn gaan hangen. Maakt niet uit of je grote borsten hebt of kleinere borsten (of alles daar tussen in).

Ik krijg van lezers regelmatig vragen over hun bh maat na het krijgen van kinderen. Niet dat het meten van je maten daarom nu anders gaat, maar het is voor veel vrouwen een moment in hun leven dat ze merken dat er iets is verandert. Zo ook aan hun borsten.

Wonderbra Ultimate Strapless push-up bh A-F cups | Bekijk Wonderbra collectie bij Wehkamp

Het kan zijn dat je borstomvang wat toeneemt na je zwangerschap en je borsten juist wat kleiner. Ik geef een voorbeeld om aan te geven wat er kan gebeuren.

Deze vrouw had bh maat 75C voor haar zwangerschap. Na de zwangerschap en het geven van borstvoeding merkt ze dat de bh band knelt en dat de cups te ruim zijn. Mogelijke keuzes zijn nu 80B, 80A of 80AA.

Zo zie dat bh maten heel dicht bij elkaar kunnen liggen. En ga je een bandmaat omhoog of naar beneden? Dan verandert automatisch ook het cup volume. De bh’s 75C en 80C hebben niet zelfde cup volume. De bh’s 75C en 80B hebben wel dezelfde cup volume.

Let wel! Bh’s slijten met de tijd en met het dragen. De levensduur van je bh kunt je verlengen door je bh’s afwisselend te dragen en regelmatig te wassen.


Kleinere cupmaat door afvallen

cupmaat verandert
Niets zo vervelend als een bh dragen die niet goed past.

Schommelingen in je gewicht betekent vaak ook een verandering van je borsten.

Hoe dan ook.

  • Je bh moet altijd comfortabel voelen. Voelt dit niet zo? Ben je meerdere malen op de dag met je bh bezig omdat deze niet lekker zit?
  • Hoe zit de bh als je naar jezelf in de spiegel kijkt? Ben je tevreden of juist niet?
  • Sluiten de cups niet mooi aan? Deze zijn te ruim of misschien juist te klein?

Allemaal tekenen dat het tijd is om je maten opnieuw op te meten.


Bereken nu je maat met de bhmaatcalculator

Heb je geen meetlint? Loop even bij de Hema binnen of bestel een meetlint bij bol.com

error

Leuke blog? Please spread the word :)